Ontdek je ontspannen zelf: De opkomst van zelfzorg in de huidige maatschappij

Ontdek je ontspannen zelf: De opkomst van zelfzorg in de huidige maatschappij

 

In een wereld waar productiviteit, prestatiegerichtheid en constante betrokkenheid vaak de boventoon voeren, lijkt zelfzorg soms verloren te gaan in de drukte. Terwijl zelfzorg juist het fundament is van een gezonde levensstijl. Het is de basis waarop je verder kunt bouwen. Het gaat veel verder dan af en toe een spa-dag inlassen. Het gaat over zelfbewustzijn creëren, tijd maken voor onszelf en leren om onszelf te waarderen.

De betekenis van zelfzorg

Hoewel de term zo gebruikt en misbruikt is dat het soms zijn betekenis lijkt te verliezen, gaat zelfzorg in feite over het zorgen voor ons eigen fysieke, emotionele, mentale, sociale en spirituele welzijn. Het is een manier van leven die helpt om stress te verminderen, gezond te blijven en een betere relatie met onszelf te ontwikkelen. Het omvat handelingen zoals voldoende slapen, gezond eten, sporten, maar ook ruimte maken voor hobby’s, tijd doorbrengen met geliefden, hulp vragen, grenzen aangeven en leren om nee te zeggen als het te veel wordt.

Zelfzorg als levensstijl

Zelfzorg is geen trend. Het is een levensstijl, waarbij je steeds weer de balans opzoekt. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfzorg niet egoïstisch is, het is eerder een noodzaak om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Vergelijk het met de zuurstofmaskers in het vliegtuig. Je moet altijd eerst het masker bij jezelf opzetten, voordat je een ander kan helpen. Want zonder zuurstof kun je niks. Niets voor jezelf en niets voor een ander.

Begrijp je menselijk ontwerp voor zelfzorg

Een belangrijk aspect van zelfzorg is zelfbewustzijn. Human Design is kort samengevat een systeem dat een blauwdruk biedt van hoe iemand van nature energetisch is ontworpen. Het helpt je te begrijpen hoe je van nature op de juiste manier met jouw energie kan omgaan. Zo helpt Zelfzorg Coach Michelle van der Meer vrouwen zichzelf weer als een prioriteit te zien én te behandelen door middel van Human Design.

Onze huidige maatschappij kan vol eisen zijn die ons doen vergeten kunnen maken om voor onszelf te zorgen. Door zelfzorg als een levensstijl te hanteren zorg je niet alleen voor een preventieve gezondheidsmaatregel, maar ook een manier om je algehele levenskwaliteit te verbeteren. In een tijd waarin we onszelf vaak moeten beoordelen aan de hand van externe prestaties, herinnert zelfzorg ons eraan dat we het verdienen om onszelf te waarderen, te respecteren en te koesteren.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.